Chemelot staat voor een chemisch georiënteerd gebied van ruim 800 hectare in Zuid-Limburg met ruim 60 kilometer spoor op het terrein, 60 fabrieken en 150 organisaties. De site is uniek door tal van elementen: de centrale ligging in Zuid-Limburg, de goede bereikbaarheid via spoor, weg, pijpleiding en luchthaven, de aanwezigheid van een groot aantal fabrieken die complementair zijn, de overkoepelende licentie, de unieke samenwerking tussen fabrieken, onderzoek en ontwikkeling en proeffabrieken. Daarnaast biedt het terrein een aantal centrale voorzieningen zoals nutsvoorzieningen, brandweer, onderhoud, bedrijfshulpverlening, infrastructuur en ondersteuning op gebied van regelgeving.
Chemelot is ook de naam van de organisatie die het centrale loket is voor het industriecomplex en de campus, maar ook voor potentiële bewoners van het terrein, de omgeving en de overheid. De organisatie is ook zeer actief in het aantrekken van nieuwe bedrijven, het stimuleren van samenwerking tussen bedrijven en het aangaan van contacten met de buitenwereld.
De kracht van Chemelot is de hoge mate van integratie, de kennis en kunde van de Campus, de fabrieken en de site services. Chemelot onderscheidt zich door de focus op chemicaliën, hoogwaardige materialen en duurzame materialen voor een zeer breed scala aan toepassingen en markten. Hierdoor kunnen de fabrieken op het Industrial Park en de pref fabrieken op de Campus efficiënt opereren op het gebied van energie, grondstoffen en kosten.
Deze hoge mate van integratie en synergie is uniek en zorgt ervoor dat de bedrijven op Chemelot concurrerend produceren. Dankzij energie-uitwisseling en recycling is Chemelot nu al een van de meest duurzame chemielocaties van Europa. Tegelijkertijd maakt deze onderlinge afhankelijkheid Chemelot ook kwetsbaar; de locatie kan alleen concurrerend blijven de meerderheid van de fabrieken blijft opereren.
De combinatie van Industrial Park en Campus maakt Chemelot zeldzaam in zijn soort. Bedrijven als SABIC, Arlanxeo en DSM ontwikkelen duurzame producten en materialen in hun onderzoeksfaciliteiten. Denk aan antireflectiecoatings voor zonnepanelen en lichtgewicht materialen voor de auto-industrie. Daarnaast huisvest de Campus een levendige groep start-ups en (MKB) bedrijven, zoals Flowid, Isobionics, Pharmacell en Xilloc. Voor deze (MKB) bedrijven zijn er uitgebreide R&D en pilot faciliteiten.
Ook de infrastructuur op Chemelot is uniek. Het heeft een eigen haven (met uitstekende verbinding met aangrenzende zeehavens) en een grote spoorterminal. Het chemiecluster ligt direct naast het hoofdwegennet en pijpleidingen. Chemelot sluit rechtstreeks aan op Antwerpen, Rotterdam en het Rijn-Ruhrgebied (het zogenaamde ARRRA-cluster).
Uniek en relevant - gezien de sterke integratie - is dat Chemelot één gemeenschappelijke omgevingsvergunning heeft voor alle sitegebruikers. Deze overkoepelende vergunning, bestaande uit zo'n 60 deelvergunningen, geeft meer flexibiliteit in de verdeling van de beschikbare milieuruimte (zoals emissies en geluid) over de terreingebruikers en maakt het voor bedrijven gemakkelijker en aantrekkelijker om zich hier te vestigen. Een belangrijk voordeel voor de overheid is dat zij slechts één aanspreekpunt heeft voor de beoordeling en het toezenden van de vergunning. Een integraal onderdeel hiervan is de controle van de externe veiligheid. Het is voor ons van cruciaal belang dat we de eigenschappen van de overkoepelende vergunning behouden tijdens de overgang naar de Omgevingswet.
Heeft u behoefte aan meer informatie over onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.